Comentariu Literar Al Poeziei Satul Minunilor De Lucian Blaga
LINK ===> https://urlgoal.com/2tzQor
Comentariu Literar Al Poeziei Satul Minunilor De Lucian Blaga
Poezia Satul minunilor face parte din volumul Lauda somnului, publicat Ãn 1929 de poetul Èi filosoful romÃn Lucian Blaga. Acest volum este al doilea din ciclul Trilogia culturii, care exploreazÄ raportul dintre om Èi univers, dintre culturÄ Èi naturÄ, dintre istorie Èi mit.
Poezia este o meditaÈie liricÄ pe tema satului romÃnesc, vÄzut ca un spaÈiu sacru, unde se manifestÄ o forÈÄ divinÄ ce dÄ viaÈÄ Èi sens tuturor lucrurilor. Satul este prezentat ca un loc al minunilor, al miracolelor neÃntrerupte, al creaÈiei permanente. Poetul foloseÈte o serie de imagini Èi simboluri care sugereazÄ ideea de sacralitate, de mister, de armonie Èi de continuitate.
Poezia este alcÄtuitÄ din Èase strofe, fiecare avÃnd cÃte patru versuri. Ritmul este iambic, iar rima este ÃmbrÄÈiÈatÄ. Limbajul este elevat, dar accesibil, cu un ton solemn Èi admirativ. Poetul foloseÈte numeroase epitete, comparaÈii, metafore Èi personificÄri pentru a crea o atmosferÄ de visare Èi de extaz.
Ãn prima strofÄ, poetul introduce tema poeziei: satul minunilor. El Ãl comparÄ cu un orizont sufletesc al poporului romÃn, care exprimÄ o viziune asupra lumii Èi asupra destinului. Satul este asociat cu poezia lui Lucian Blaga, care ÃncearcÄ sÄ surprindÄ esenÈa acestui spaÈiu magic Èi sÄ o transmitÄ prin cuvinte.
Satul minunilor e-un orizont
sufletesc al nostru.
Despre el vorbeÈte-n versiunea sa
Lucian Blaga.
Ãn a doua strofÄ, poetul explicÄ de ce satul este un loc al minunilor. El spune cÄ aici se petrec lucruri neobiÈnuite, care depÄÈesc raÈiunea Èi legile naturii. Satul este un topos Ãnzestrat cu virtuÈi magice, unde totul este posibil. Aici se ÃntÃmplÄ fenomene care nu pot fi explicate ÈtiinÈific, ci doar prin credinÈÄ Èi intuiÈie.
Aici se-ntÃmplÄ lucruri neobiÈnuite,
pe care mintea nu le poate pricepe.
Satul e-un topos Ãnzestrat cu har,
unde tot ce-i viu e-n stare sÄ-nfloreascÄ.
Ãn a treia strofÄ, poetul descrie satul ca un spaÈiu sacru, ÃnvÄluit de puterea divinÄ. Satul este un nucleu al naÈterii universale, unde se produce o germinaÈie continuÄ a vieÈii. Aici, prezenÈa lui Dumnezeu este directÄ Èi palpabilÄ, iar omul se simte parte dintr-un tot armonios. Satul este un loc al creaÈiei Èi al revelaÈiei.
Satul e-un loc sacru, plin de farmec,
unde Dumnezeu ÃÈi aratÄ faÈa.
Aici se naÈte lumea-n fiecare zi,
printr-o minune care nu se-nceteazÄ.
Ãn a patra strofÄ, poetul contrasteazÄ satul cu oraÈul, care este un spaÈiu profan, dominat de rutinÄ Èi de mecanic. OraÈul este un loc al morÈii Èi al alienÄrii, unde omul se pierde Ãn mulÈime Èi Ãn zgomot. OraÈul este un loc al distrugerii Èi al uitÄrii.
OraÈul e-un loc pustiu Èi trist,
unde nimic nu se mai ÃntÃmplÄ.
Aici moare lumea-n fiecare zi,
printr-o rutinÄ care nu se schimbÄ. 061ffe29dd